MENI
14.2.2013

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao sa delegacijom mreže udruženja "Zajedno protiv torture u BiH"


"Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović primio je delegaciju mreže udruženja "Zajedno protiv torture u BiH - Mreža" koju su činili predsjednica udruženja Vive žene Jasna Zečević, predstavnik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Murat Tahirović, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Anđelko Kvesić i predsjednik Saveza logoraša Tuzlanskog kantona Jasmin Mešković.

Gosti su prvog zamjenika predsjedavajućeg dr. Denisa Bećirovića ovom prilikom upoznali sa projektom "Zajedno protiv torture u BiH - Mreža" čiji je osnovni cilj ne samo donošenje krovnog, državnog zakona o zaštiti žrtava torture nego i prepoznavanje, priznavanje i zaštita prava žrtava torture u Bosni i Hercegovini.

Kako je rečeno, država još uvijek nije prepoznala ovu kategoriju populacije čime joj onemogućava ostvarivanje osnovnih prava. Istaknuto je da prema analizama oko 80 % žrtava torture ne mogu ostvariti svoja prava jer u postojećim entitetskim zakonima postoje diskriminatorske odredbe koje su u suprotnosti sa Evropskom konvencijom za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja koju je ratificirala i Bosna i Hercegovina.

"Žrtve torture ne smijemo dijeliti po nacionalnoj i vjerskoj osnovi a svim građanima Bosne i Hercegovine neophodna su pravedna rješenja pogotovo kada je riječ o ovako osjetljivoj kategoriji stanovništva" naglasio je prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović. Prema njegovim riječima u ovaj započeti proces potrebno je uključiti sve predstavnike vlasti ali također upoznati i širu javnost o problemima i mogućnostima rješenja ove problematike." saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću